Welkom bij Uniastate


Uniastate Bears – Luchtspiegeling van het verleden…
In het bescheiden dorpje Bears leefde ooit een vooraanstaande familie, de Unia’s. Na afbraak van hun State in 1756 ligt het terrein er eeuwenlang verlaten bij. Alleen de Poarte is nog een schamele getuige van het rijke verleden van deze locatie. Totdat rond 1990 een initiatief ontstaat om de state te laten herleven. Waar eens de stenen muren stonden verrijst een stalen replica, naar een ontwerp van kunstenaar Bep Mulder, als een luchtspiegeling van het verleden. De toren biedt een prachtig uitzicht over het landschap. Wie via de plechtige nog originele Poarte het heringerichte stinsenterrein betreedt, waant zich even bezoeker in een andere tijd.

In de kerk van Bears vindt u het bezoekerscentrum van drie unieke cultuurhistorische belevenissen: de kerk van Bears, de Poarte en Uniastate Bears, die het bezoeken zeer waard zijn. Evenals de unieke kinderspeeltuin met speeltoestellen in de vorm van “oude” meubelen uit de state.

Vanuit de stichting worden regelmatig evenementen, exposities en voorstellingen georganiseerd. Daarnaast is Uniastate een zeer bijzondere trouwlocatie, die geregistreerd staat bij de gemeente Leeuwarden. 

Gezocht: gastvrouw en gastheer!
Ons bezoekerscentrum kan niet bestaan zonder inzet van onze vrijwilligers. In de zomermaanden staan zij dagelijks (m.u.v. maandag) klaar om u te ontvangen. Vanwege uitbreiding van ons vrijwilligersbestand zijn wij naarstig op zoek naar nieuwe gastvrouwen en -heren die ons willen bijstaan om deze prachtige locatie levend te houden.

Heeft u gelegenheid om een dagdeel door de week of in het weekend als gastvrouw of gastheer beschikbaar te zijn, dan horen wij dit heel graag van u. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze secretaris Adriaan Pots. Uiteraard is hij voor nadere vragen ook beschikbaar. Tel. 058- 2519263 of uniastatebears@gmail.com.

Foto: Ted Kool